fredag 26 november 2010

I brist på bröd får man äta limpa...

Eller var det kanske så att i brist på tårta får man baka bröd... Det gjorde jag i alla fall i tisdags. Jag började alldeles precis innan R upptäckte en rejäl vattenläcka i källaren.. men det är en annan historia - faktiskt med ganska lyckligt slut.
Bröd var det ja! För några år sedan fick jag ett recept på dinkelbullar av min kära storasyster. Det är ljuvliga frukostbullar som är allra godast halvljumma med bregott och sture-ost (enligt min mening). Jag  bakade ofta såna förut, men på sistone har det blivit rätt glest mellan brödbaken. Men så i tisdags skulle vi bjuda mormor och morfar på soppa innan vi skulle gå och lyssna på Lasse Berghagens konsert, och till soppa behöver man bröd! Fram med recept och köksassistent!
Tänkte när jag stod där med receptet i handen, att detta borde kunna utvecklas. När man bakar bullarna enligt originalreceptet blir de som sagt väldigt goda, men de håller inte så länge, utan blir snabbt torra. Jag täckte att jag skulle ordna till receptet så brödet alltså håller längre. Och resultatet blev jättebra! Bakade ut degen till limpor istället för bullar och det kan visserligen vara därför det inte bliv torrt så snabbt (men då få mitt ego sig en törn, så vi säger att det var upphottandet av receptet som gjorde det!)

Så här fint blev det...

Och här kommer receptet...


Elins dinkelbröd                                                (3 limpor)
5 dl standardmjölk
5 dl vatten
1 dl rapsolja
2 pkt jäst
2 ½ msk flingsalt
3 msk honung
1850 gr siktat dinkelmjöl
½ dl solroskärnor
½ dl linfrön

Värm vatten, mjölk och rapsolja till 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll över degvätskan och rör tills jästen löst sig. Tillsätt salt och honung. Häll i mjölet, lite i taget. Spara lite till utbakningen. Häll i solroskärnor och linfrön. Kör degen i maskin i ca 5-10 minuter (dubbla tiden om knådar för hand). Låt degen jäsa i ca 40 minuter på en varm plats, under bakduk. Baka ut degen till tre lika stora limpor och låt jäsa igen ca. 30 minuter. Grädda limporna i nedre delen av ugnen i ca. 40 minuter. 175 grader. Låt svalna med eller utan bakduk.
Under bakduk: mjuk skorpa
Utan bakduk: knaprig skorpa

Pröva på det om du gillar att baka, för det är vekligen jättegott!

/Elin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar