lördag 14 augusti 2010

Vi börjar med glass

För några dagar sen var jag i Kalmar med min mor och far och Rikard. Mamma och pappa köpte sig en ny bil. En silverfärgad SAAB. Mycket stilig. För att fira denna, alla mest enligt Rikard, fantastiska händelse var vi ute och åt god mat på kinarestaurang och sedan gick vi lite på stan (inte för att fira, utan för att han var tvungen. Rikard alltså).
Sen innan vi skulle bege oss hemåt blev vi sugna på glass. Det är ju sommar, så glass blev det! Hemlagad glass från glasstället på Baronen. Jag valde citronglass och den var himmelskt god!
Vad gör jag då? Jo, eftersom det blir alldeles ofantligt dyrt (och långsamt) att behöva ta sig till Kalmar och sedan punga ut med 27 spänn för två kulor glass varje gång man blir hysteriskt sugen på citronglass så bestämde jag mig för att experimentera fram ett eget recept. Blev kanske inte exakt detsamma som baronen-citronen (hihi, ett litet rim fick vi med där också =) men väldans god ändå. Det är ju lite trixigt och bökigt med allt vispande och separerande av ägg och sådär... men det är väl värt göra. Citronglass är gott! Och rätt lyxigt att veta att man gjort den alldeles själv. Här kommer receptet;

Elins citronglass
(smeten fyller en medelstor gratängform) blir väl ca 5-6 portioner

5 äggulor
5 äggvitor
2 dl + 1 dl strösocker
2 tsk äkta vaniljsocker
1 ½ dl citronsaft (färskpressad eller från flaska)
3 dl vispgrädde
1 dl grekisk yoghurt

Vispa äggulorna tillsammans med 2 dl strösocker och vaniljsockret tills det blir riktigt tjockt och fluffigt. Vispa äggvitorna med 1 dl strösocker till ett hårt skum.
Vispa grädden lätt, den får inte vara för hård. Vänd ner yoghurten i grädden.
Blanda ner citronsaften i äggulesmeten och vänd sedan ihop den med grädden. Vänd till sist försiktigt ner äggvitorna i smeten och häll upp smeten i en vid form. Täck formen med plastfolie. Frys glassen i minst fyra timmar. Den kan gärna vara lite ”gojsig” i konsistensen.

NJUT!!!

/Elin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar