söndag 22 augusti 2010

Kräftskiva

Igår var jag på en mycket trevlig kräftskiva som min kära syster ordnat. Det var knytis och jag blev (kanske inte helt oväntat) ansvarig för efterrätten. Eftersom tiden var knapp och för att jag redan gjort två tårtor den här veckan blev det inte tårta den här gången. Satsade på en panacotta istället. Eftersom jag glömde kameran hemma så blev det ingen bild tagen på de små läckerheterna, men jag kan lova att dom var både snygga och goda!
Det var vit chokladpanacotta med vanilj och citron. Gjorde en passionsfrukt/citrongelé och hällde över och tillsist dekorerade jag med hallon och riven vit choklad. Mums!

Här är receptet:

Elins vita chokladpannacotta                       12 port.

1 liter vispgrädde
5 dl mjölk
4 tsk vaniljsocker
450 gr vit choklad
1 citron
9 gelatinblad

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten 5-10 minuter. Sjud grädde, mjölk och vaniljsocker i en vid kastrull. Rör hela tiden. Finhacka chokladen och rör ner den i smeten. Pressa saften ur citronen och tillsätt lite i taget under omrörning. Smaka av efter att du hällt i hälften ungefär. Tillsätt mer efter smak. Citronsmaken blir lite kraftigare när panacottan svalnat.
Pressa ur allt vatten ur gelatinbladen och rör ner dem i gräddblandningen. Rör om väl så det blandas ordentligt. Kyl smeten ca 1 timme i kylskåp. Rör om några gånger under tiden.
Häll upp smeten i tolv portionsglas och ställ kallt att stelna i ca två timmar. Gör under tiden passionsfruktgelén.

Passionsfruktsgelé

8 passionsfrukter
½-1 dl vatten
½ citron
1 dl strösocker
2 gelatinblad

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten 5-10 minuter. Gröp ur passionsfrukterna och lägg innehållet i en kastrull. Tillsätt ½ dl vatten. Koka upp och tag av från värmen. Sila bort kärnorna. Pressa saften ur citronen och tillsätt den i passionsfruktsaften. Häll i sockret. Mät upp vätskan. Det ska vara ca 3 dl. Tillsätt lite mer vatten om det är för lite vätska.
Pressa ur allt vatten ur gelatinbladen och rör ner dem i fruktblandningen.
Låt gelén svalna i rumstemperatur innan den fördelas jämnt över de stelnade pannacottorna.

Låt pannacottorna stelna i kyl i ytterligare 4-5 timmar.

Dekorera med ca 200 gram hallon och riven vit choklad.


Panacottan blev en succé på vår kräftskiva, så den är väl värd att pröva!

Lycka till!

/Elin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar