fredag 6 april 2012

Chokladfrossa

För en tid sedan gjorde jag dessa små ljuvligheter till ett gäng fikaglada revyentusiaster. Dom blev minst sagt glada när jag serverade dom och jag lovade att lägga upp receptet här på bloggen. Det har visst dröjt ett par månader, men bättre sent än aldrig...


Chokladcupcakes med chokladfrosting  12-15 st

3 ägg
2 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 gram smör
1 ½ dl gräddfil
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
5 msk kakao
1 nypa salt
100 gram grovhackad, mörk choklad

Sätt ugnen på 175 grader. Placera ut cupcakeformar i en muffinsplåt.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Smält smöret, häll i gräddfilen och blanda det med äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt  i en separat skål och vänd försiktigt ner det i smeten. Rör sist ner den hackade chokladen.
Fyll formarna till 2/3 med smet och grädda sedan i mitten av ugnen i ca. 15 minuter. Låt svalna helt.

Frosting:
60 gram mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
½ dl kakao
100 gram philadelphiaost
1 msk varmt kaffe

Rör smör, florsocker, vaniljsocker, kakao och philadelphiaost krämigt med en slickepott. Vispa sedan ner kaffet, blixtsnabbt, med elvisp. Vispar man för länge blir frostingen rinnig och går inte spritsa eller bre ut på cupcakesen.
Låt cupcakesen stå i kylen en stund när du spritsat på frostingen och dekorerat cupcakesen, då "sätter sig" frostingen lite och blir inte så kletig när man serverar.


Baka dessa godingar, ät dom (inte alla själv kanske) och njut av livet =)

/Elin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar