söndag 26 september 2010

Cheesecake!

Upptäckte att jag hade tre burkar philadelphiaost i kylen. Hade tänkt göra cheesecake av dem för ganska länge sen, men det blev aldrig av då. Nu var de på väg att krypa ut själva ur kylen, så jag tänkte att det kanske kunde vara dags att göra sig av med dem genom att göra en cheesecake nu istället.
Grävde lite i skafferiet, visste att det skulle finnas Digestivekex där inne nånstans. Jag har ett sånt där taskigt kök där man nästan får krypa in i skåpet själv för att hitta det som är längst in. Det måste varit en mycket smart person som uppfann de nya skåpsmodellerna där man drar ut skåpet/lådan och på så sätt får ut innehållet och får en överblick, istället för att halvt behöva bryta ihjäl sig för att komma åt den man ska ha. Jag ser fram emot vårt nya kök något oändligt!
Hur som helst fick jag tag på det rackarns paketet med kex och kunde sätta i gång.

Tycker själv att cheeseckake är en riktig höjdare. Testade denna på R och fick positivt gensvar (fast han gillar ju nästan allt som är efterrättigt =) . Ska ta med den till mamma och pappa idag när jag ska dit på lunch.

Här är receptet på denna kalasgoda kaka!

Apelsin & passionsfruktscheesecake

400 gram digestivekex
200 gram smör

1 dl strösocker
 dl majsmjöl
 tsk vaniljsocker
 Philadelphia
2 dl cremefraiche 34%
ägg
1 apelsin (saften)
4 passionsfruker (saften)
200 g vit choklad

2-4 dl creme fraiche 34%
2 apelsiner
6 passionsfrukter

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Krossa kexen till små smulor i mixer och rör i det smälta smöret.
Packa blandningen hårt på botten och upp på kanten i en form med löstagbar botten. Grädda botten i 10 minuter och låt den svalna.
Höj ugnstemeraturen till 200 grader. Pressa saften ur apelsinen och passionsfrukterna (det ska bli ca 2 dl saft)
Blanda socker, majsmjöl och vaniljsocker i en skål. Häll i creme fraiche och färskost och vispa krämigt med en elvisp. Tillsätt äggen och vispa väl. Tillsätt apelsin/passionsfruktssaften lite i taget under vispning.
Smält chokladen i ett vattenbad och rör ner den i smeten.
Fyll smeten över kakbotten. Grädda kakan i 30-40 minuter. Man kan täcka den med aluminiumfolie när den fått gyllenbrun färg för att den inte ska bli för bränd. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i 30 minuter.
Låt cheesecaken stå i kyl över natten eller 6-8 timmar för att den ska sätta sig och bli lättare att skiva upp i snygga bitar.

Vispa creme fraiche (man vispar 34% creme fraiche presis som nnär man vispar grädde) osch smaksätt den med 2 tsk vaniljsocker. Skär bort skal och hinnor fran apelsinerna och dela dem i filéer. Dela passionsfrukterna i flyftor. Bred ut creme fraichen över cheesecaken och lägg frukten ovanpå.
Servera och njut!


Den blev både snygg och god! Den blev dock aningen mörk =/


Har ändrat om och fixat och trixat lite med detta recept, men grundrecepter kommer från Leila Lindholms bok "One more slice". Hennes böcker är för övrigt helt outstanding!!

Mamma och jag skulle åkt på loppis i Kalmar idag, men vi ställde in på grund av dåligt väder. Vet i och för sig inte om loppisen var inomhus, men vi ville inte chansa. Så det blir lite städning och tvättning idag istället och sen blev jag bjuden på lunch som sagt. Mycket trevligt =)
Nu blir det till att äta lite frukost och sen ut i rusket med en liten (hmmm...stor) kissnödig hund.

/Elin


1 kommentar:

  1. Cheesecaken var jättegod, serverad med "cremefraichvanilj", apelsin och passionsfrukt. Halva släkten fikade och alla tyckte likadant. Duktig dotter jag har!

    SvaraRadera