söndag 8 april 2012

Påskig cheesecake

Min kloka och härliga moster föreslog att vi skulle ha ett litet knytiskalas nu i påskhelgen och det nappade vi på allihopa. Av nån konstig anledning blev jag tilldelad projekt efterrätt =).

Efter en mastig påsklunch måste man ha en lätt och enkel dessert, så jag bestämde mig för att göra en fluffig och god cheesecake. Då hela lagret av philadelphiaost tagit slut i vår lokala matbutik (så är det när man är sent ute) fick det bli en cheesecake gjord på mascarponeost. Min vän google plockade fram ett bra recept åt mig och det var både lättlagat och mycket smarrigt. Receptet kommer från recept.nu och det är fantastiska Leila Lindholm som är hjärnan bakom det.

Frusen Mascarponecheesecake:
4 ägg
1 ½ dl strösocker
skalet från 1 citron
200 gram marcarponeost (jag tog dock en hel burk, vilken var på 250 gram)
4 dl vispgrädde
300 gram digestivekex

Separera äggulorna från vitorna (utan att det kommer någon äggula i vitorna).  Vispa äggulor, strösocker och rivet citronskal poröst i en bunke. Rör ner mascarponen. Vispa grädden fluffig och vänd ner den i smeten. Vispa vitorna till ett hårt skum och vänd försiktigt ner dem i smeten. Krossa kexen fint i en mixer (eller lägg dem i en plastpåse och krossa med en kavel). Varva smulor och smet i en sockerkaksform (eller en springform). Understa och översta lagret ska vara kexsmulor. Knacka formen lätt mot bordet så att eventuella luftbubblor försvinner.
Frys smeten i 3–4 timmar, så att den är lättfryst vid servering (jag gjorde min dagen innan och lät den stå framme i ca 20 minuter innan servering och det funkade bra). 
Servera med blandade bär.





Jag dekorerade naturligtvis min cheesecake lite påskigt, helgen till ära =)

/Elin
  

En liten "parasit"

 Som ni alla märkt har det varit  ganska glest mellan inläggen här på bloggen på sistone. Många vet också anledningen till att det är så, men jag tänkte ändå lämna en liten förklaring och samtidigt tacka för att ni fortfarande kikar hit då och då...

Mitt i all julstress och alla förberedelser inför kommande högtid märkte jag plötsligt att allt inte stod rätt till med mig... eller hur man ska uttrycka det. Jag började må riktigt pytonilla om dagarna och kände mig galet trött, särskilt på kvällarna. Hmmm... mystiskt. Kollade upp det hela med ett enkelt hemmatest och vi fick det härliga beskedet på bara ett par minuter -
Vi väntar bebis!

Så, för att göra en lång förklaring kort beror min frånvaro helt enkelt på den lilla "Parasiten" (där har ni arbetsnamnet på det lilla hjärtat) som finns i min mage. Jag har varit (och är fortfarande) galet trött, för den lilla godingen där inne tjyvar all energi den kan komma över så det har inte funnits ork till att baka varken tårtor eller annat. Nu är jag dock lite smått gå G igen, men det kommer ändå även fortsättningsvis vara lite glest mellan inläggen här.
Den lilla "Parasiten" beräknas komma till världen i början av augusti och efter det hoppas jag på att få både tid, lust och ork att ta upp mitt tårtande igen. Men det får vi ta då. =)

Återigen, tack för ert tålamod och för att ni kikar hit!

Ta hand om er!

/Elin

fredag 6 april 2012

Härliga harar, eggande ägg och busiga blommor...

Först och främst vill jag önska er alla en riktigt GLAD PÅSK! Hoppas ni får njuta av många goda påskbakelser under helgen!

Här tänkte jag visa vad jag åstadkommit hittills på tema påsk. Det blev ett härligt färgglatt gäng med cupcakes som min mamma bjöd sina arbetskamrater på häromdagen.






 Jag experimenterade lite med smeten när jag bakade dessa små godsaker. Jag följde ett recept som jag bakat tidigare och som jag hittat i Leila Lindholms bok "A piece of cake". Det är ett standardrecept på ljusa cupcakes. Jag bytte dock ut mjölken i receptet mot samma mängd passionsfruktsjuice som jag smaksatt med lime, i hopp om att få ett lite fruktigare resultat. Tyvärr märkte man inte så mycket av detta tilltag, men de blev i alla fall saftiga och goda ändå.

Jag frostade cupcakesen med vit chokladfrosting som jag smaksatt med passionsfrukt och lime. Det blev i allafall en god smakbrytning på frostingen och jag gjorde den enligt följande...

Vit choklad och passion-frosting (räcker till ca. 25 cupcakes)

300 gram vit choklad
250 gram philadelphiaost
4 skrynkliga passionsfrukter
½ lime

Smält chokladen i vattenbad och låt den sedan svalna lite. Pressa ut passionsfrukterna och sila av dem så bara saften återstår. Tillsätt pressad limejuice.
Vispa philadelphiaosten tillsammans med fruktsaften precis så det går ihop. Tillsätt sedan snabbt  chokladen och vispa till en slät kräm.



Jag ska försöka få till en smaskig och påskig frosen mascarpone-cheesecake under helgen också, så håll utkik efter den. Den kommer komma med recept och allt! 

Ha det gott!

/Elin




Har även hunnit med...

att baka en hel massa mumsiga kanelbullar...


...med massor med smör och kardemumma i degen...

Det blev så många att de fyllde halva frysen. Dom blir perfekta att ha när sötsuget sätter in någon kväll. Med ett stort glas mjölk till är man liksom hemma, tycker jag!

/Elin

Snabbdekorerad tårta

Kusin Märta, som för övrigt är den person som jag bakat flest tårtor till under de två åren jag hållit på med tårtdekorering, ville bjuda sitt kompisgäng på tårta när hon fyllde år för ett tag sedan. Såklart ställde jag upp på det, men med ett litet förbehåll om att jag inte hann med att göra nåt så värst avancerat. Märta sa då att utseesndet inte spelade så stor roll eftersom det bara var grabbar som skulle äta tårta. "- Dom ser inte det ändå, dom är bara ute efter smaken" hävdade hon. Sagt och gjort...

Det fick bli limefärgade strösselpärlor, lite serpentiner, siffran 21 och matchande kantband som fick pryda den hastiga skapelsen..

Fyllningen bestod av passionsfruktsmousse och vit chokladmousse med hackad daim på ljusa bottnar som penslats med passionsfruktsjuice. Tårtan är spacklad med vit choklad- och passionsfruktssmörkräm och täckt med sugarpaste. Och jag fick betyg MVG +++++ för den och det tackar jag för =)

/Elin

Wall.e

Ibland får man verkligen testa sina gränser inom det här med tårtdekoreing och sockerkonst... Att få ett uppdrag som man på förhand tvivlar på om man ska klara av och sedan ro det i land är dock en otroligt härlig känsla. Så var det när jag lovade att göra en dekoration till fyraårige Daniels kalastårta.




Jag hade en hel del trubbel med att få ihop alla delarna och när det var dags att sätta dit "huvudet" var jag nära till tårar. Det blev antingen för litet eller för stort och så fort jag vände ryggen till så ramlade det av. Det gick inte att göra "huvudet" så detaljrikt som det egentligen ska vara, för det var när jag skulle sätta smådetaljerna det som det började bråka med mig. Så det fick bli en förenklad (och något oproportionerlig) version med en stödjande klutt sp på baksidan. Det blev inte tipptopp, men det bästa jag kunde åstadkomma i all fall. 

Jag lovade också att göra en skylt med Daniels namn och nyligen uppfyllda ålder. Valde att göra det med Wall.e-typsnittet och det blev jag jättenöjd med!


Och även Daniel var nöjd med sin tårtdekoration och jag har hört att han sparat den som minne  =). Jag var noga med att tala om att den inte fick ätas, då det är mycket stödmaterial, i form utan sugrör, som döljer sig inuti den lilla robotkroppen.

/Elin

Chokladfrossa

För en tid sedan gjorde jag dessa små ljuvligheter till ett gäng fikaglada revyentusiaster. Dom blev minst sagt glada när jag serverade dom och jag lovade att lägga upp receptet här på bloggen. Det har visst dröjt ett par månader, men bättre sent än aldrig...


Chokladcupcakes med chokladfrosting  12-15 st

3 ägg
2 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 gram smör
1 ½ dl gräddfil
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
5 msk kakao
1 nypa salt
100 gram grovhackad, mörk choklad

Sätt ugnen på 175 grader. Placera ut cupcakeformar i en muffinsplåt.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Smält smöret, häll i gräddfilen och blanda det med äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt  i en separat skål och vänd försiktigt ner det i smeten. Rör sist ner den hackade chokladen.
Fyll formarna till 2/3 med smet och grädda sedan i mitten av ugnen i ca. 15 minuter. Låt svalna helt.

Frosting:
60 gram mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
½ dl kakao
100 gram philadelphiaost
1 msk varmt kaffe

Rör smör, florsocker, vaniljsocker, kakao och philadelphiaost krämigt med en slickepott. Vispa sedan ner kaffet, blixtsnabbt, med elvisp. Vispar man för länge blir frostingen rinnig och går inte spritsa eller bre ut på cupcakesen.
Låt cupcakesen stå i kylen en stund när du spritsat på frostingen och dekorerat cupcakesen, då "sätter sig" frostingen lite och blir inte så kletig när man serverar.


Baka dessa godingar, ät dom (inte alla själv kanske) och njut av livet =)

/Elin