onsdag 29 december 2010

En innebandymålvaktshjälm!

Fick en förfrågan från en jobbarkompis till R om att göra en innebandyhjälm-tårta. Blev lite svettig vid tanken, men antog utmaningen. Med skräckblandad förtjusning skulle man kunna säga =/
Fixade och styrde en halv dag med den men jag var inte nöjd med resultatet. Men R sa att den var jättefin och jag hoppas att artonåringen som skulle få den blev nöjd.

Nu när jag kollar på bilderna några dagar efteråt inser jag att tårtan faktiskt blev jäkligt snygg ändå. Självklart går det inte att få den att bli exakt i formen, det är ju en tårta det handlar om! Men man blir väldigt självkritisk när man står där och jobbar med sina skapelser. Man tänker: Duger det? Blir det snyggt och likt nog? Stämmer det överens med födelsedagsbarnets (eller vem som än ska få den) förväntningar?

Så här blev den i alla fall...


Här kommer förlagan till tårtan (heter det så?)



Bilden har jag hämtat här:

Är den inte ganska lik åtminstone?

Det händer titt som tätt att jag får fina komplimanger för min tårtor och det är ju naturligtvis jätteroligt! Men det är i ytterst sällsynta fall som personen som säger något om en tårta de ätit, säger sågot om hur den smakade. Det är i 99% av fallen utsidan som kommenteras. Jag blir då lite paranoid och tänker genast att Shit, dom tyckte inte den var god!!(eller kanske inte alls paranoid, det är kanske sant)
Men förhoppningsvis är den så snygg att man glömmer bort smakupplevelsen =) När jag provsmakar är det i all fall alltid gott (och nu skryter jag =)

Nej, nu ska jag kolla in hur det har gått för bönderna i Bonde söker fru! Vi får se om de ha funnit någon kärlek som varat.

/Elin 

söndag 19 december 2010

Man kan inte vara bra på allt...

...nej just det! Är det något som jag är kass på så är det det här med bloggdesign. Jag skulle vilja göra min blogg lite mer personlig, lite piffigare, men tyvärr är jag inte så bra på det. Visst, det är väl helt okej som det är nu, men den är liksom inte riktigt jag.

Är det någon där ute som råkar vara bra på sånt här? Hojta gärna till i så fall om ni har några tips!

Nej, nu är det dags för sängen (var dags för det för länge sen egentligen). Upp tidigt imorgon och jobba. Nu väntar året tuffaste vecka. Hårt, slitigt, högljutt, glittrigt och alldeles alldeles underbart! Alla som handlar är så glada vid jul, det gillar jag!

Godnatt!

/Elin

lördag 18 december 2010

Doptårtor

Idag har jag fixat till två fina tårtor till Malva som skulle döpas. Önskemålet var rosa färgtema och att hennes tre namn skulle finnas med, samt datumet. I övrigt fick jag fria händer. Tyvärr blev bilderna lite suddiga, vet inte varför...

Jag såg verkligen fram emot att göra dessa tårtor, har aldrig gjort någon doptårta förut så det kanske var därför. Jag ser visserligen alltid fram emot att göra tårta, men den här gången var det lite extra! Att få fria händer är verkligen jättekul, för då får jag verkligen utlopp för min kreativitet. Och ett annat plus är att man slipper oroa sig för resultatet, eftersom det bara är jag som vet hur det egentligen skulle sett ut, om det blivit fel. I de flesta fallen går felen att rätta till, men ibland går det helt snett.
Med den här tårtan var det inte utsidan som det gick illa med, utan insidan. Eftersom jag skulle göra två tårtor på en gång gjorde jag dubbel sats av båda mousserna. Men det visade sig att det itne gick att göra så. Dom hade inte "orkat" stelna. Jordgubbsmoussen kunde räddas genom att tillsätta mer gelatin och låta den stelna lite längre. Det var värre med chokladmoussen. Den var som soppa! Och jag har ingen aning om hur man räddar en rinnig chokladmousse. Någon som vet? Det blev till att göra nytt. Tack och lov för R och för ett kvällsöppet Statoil! R åkte två vändor och köpte ägg, choklad och vispgrädde. Min räddare i nöden =)
Min plan var att båda tårtorna skulle vara näst intill färdiga på fredagskvällen (dom blir ännu godare om de får stå ett tag) men den förhoppningen grusades alltså. Jag fick även baka en ny tårtbotten... men det är en annan historia =) Istället fick jag vara vaken halva natten och göra mousse och tårtbotten. Jag fixade även dekorationerna på kvällen. Ihopläggning och finputsning gjorde jag idag på morgonen. Och resultaten blev jättebra om jag får säga det själv och jag hoppas verkligen att de som åt den tyckte om den också!






Tårtorna ser nästa lite lila ut på bilderna, men det är de inte de är ljusrosa. Och snöflingorna gnistrar frostigt, men det syns tyvärr inte heller.


Nu ska jag krypa upp i soffhörnet och titta på en film som jag har hyrt. Imorgon blir det lite julstädning och sen ska det göras chokladpraliner och lite annat smått och gott.

Trevlig lördagskväll!

/Elin



söndag 12 december 2010

Julgodisverkstad

Det har varit tomteverkstad här hemma i helgen, har gjort massa julgodis! Jag har gjort mörk chokladtryffel, ett gäng naturella och ett gäng med mintsmak, och så har jag gjort fyra sorters kola. Chokladkola, kardemummakola, ingefärskola och citron/limekola. Försökte mig även på att göra Mintkyssar, men det gick inte så bra. Smeten stelnade i bunken (fast jag skyndade mig jättemycket!) och blev till en enorm, stenhård sockerklump. Så dom skippar jag!

Här kommer recepten på kolorna:

Smörkola ca. 50 st 
100 gr smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap (till chokladkolan använder jag mörk sirap
1 tsk vaniljsocker

Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull. Rör ned vispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker och låt koka utan lock cirka 15 minuter. Rör om då och då. Gör ett kulprov för att veta när smeten är färdig. Rör ned valfri smaksättning (se nedan) eller behåll kolan naturell. Häll upp kolan på en oljad plåt. Låt svalna.
Klipp eller skär kolan i bitar och slå in den i smörpapper, förvara kallt.

Smaksättningar:
1-2 tsk ingefära
3 msk kakao
Skal från 2 citroner och 1 lime
2 tsk hela kardemummakärnor (som stötts i mortel)

Väldigt god kola blev det!

Bilder på allt godis jag gjort kommer senare, när alla sorter jag ska göra är klara.
Nu blir det fransk nougat!

/Elin

lördag 11 december 2010

När Kungen kom till Kuggås!

Häromdagen sot jag åter på plats i mitt tårtkök! Den här gången var det en Kungen-tårta som skulle knåpas ihop. Det var inte helt lätt kan jag säga! Jag hade planerat att göra tårtan formad som Kungen (alltså Kungen från filmen Cars), men det gick inte, så jag började om och tänkte att jag modellerar väl en Kung då. Men det gick inte heller, det blev allt annat än likt. Det fick bli en "platt" tårta istället. Den blev inte 100% lik, och det retade mig lite, vill ju att alla tårtor ska vara perfekta! Men efter några panikslagna samtal (och MMS) med mor och syster insåg jag att tårtan var jättefin och att den lilla killen som skulle få den säkert skulle bli jättenöjd! Och det har jag hört på omvägar att han verkade ha blivit.
Han skulle för övrigt sluta med napp och fick önska sig vad som helst som belöning. Och han önskade sig en tårta! Såna ungar gillar jag! =)

Kungen är den turkosa bilen på bilden nedan...

Bilden har jag hämtat här: http://thepurplejournal.wordpress.com/2008/09/11/when-i-was-much-younger/



Och så här blev tårtan...


Och som kantdekoration gjorde jag en rally-väg =)





Nästa vecka är det dags för nya projekt. Mer om det senare!

/Elin

torsdag 2 december 2010

Ny familjemedlem - då ska det vara tårta!

Vi har fått en ny medlem i familjen! Eller, det är J & E som fått en liten flicka! Har bara sett henne på bild, men hon är så söt! Och för tillfället ännu namnlös!

Bakade en liten tårta till flickebarnets föräldrar (pappan är en bror till R) och farmor och farbror. Den blev mycket uppskattad har jag fått höra =)

Här kommer först en bild på den ljuvliga lilla bebisen (har snott den från webbisarna)

Och här kommer krambjörnstårtan, som för övrigt var fylld med vit chokladfärskostkräm och hallonmousse på rosa citronsockerkaksbottnar.



Nu ska jag packa, för i morgon vid tio i sex är det dags att åka till Tyskland med mamma, syster moster och lillkusinen (visst, 17 år, men ändå lillkusin-). Och R skottar snö här hemma!  Bra fördelning där =)

/Elin

Tågtårta!

Här kommer bildena på tårtan med tåg på. Håll till godo! Det blev ett godståg i glada färger. Och när man bor så nära ett sågverk och ett massabruk, vad passar då bättre än timmervagnar? Pressade ut stockarna med vitlökspressen och rullade dem sedan i kakao, funkade utmärkt!


Spagetti är bra till mycket =)


Jag är allra mest stolt över bokstäverna som jag skurit ut själv, helt utan mall eller utstickare! Önskemålet var att det skulle vara lite datastil över bokstäverna, tycker du jag lyckades?

/Elín

onsdag 1 december 2010

Lussebullecupcakes

Igår blev jag ombedd att baka cupcakes till Mönsteråsrevyns styrelsemöte. Och självklart ställde jag upp på det! Satte igång att vispa smet och allt det där nångång vid fyratiden (mötet skulle börja halv sju), men precis när smöret smält och jag skulle börja blanda allt ringde min lilla mamma och meddelade att mötet var inställt! Hmm...vad göra nu då? Vad ska jag med 12 cupcakes med saffranssmak till nu? Ja, bra fråga sa mamma, men kom sedan på att hon har en hel hög med bakverksälskade, kära arbetskamrater som kunde äta upp dem. Men då räckte plötsligt inte 12 längre, så det var bara att lägga till lite mer av allt och baka en dubbel sats. Men jag blev ju av med dem i alla fall. Och kalasgoda sägs det att de var också!

Som sagt, det var saffranscupcakes, med lite vit choklad i och sen vit chokladfrosting uppepå. Och en lussebulle (!) som dekoration. En liten lussebulle =)

Här kommer bilder, naturligtvis!



Efter dessa små godingar bakade jag en tågtårta. Eller, jag lade ihop den. Dekorerade den med tåget gjorde jag idag på morgonen. Men den kommer upp en annan dag, för nu faller ögonlocken ner på mig... nästan ända till knäna!

Godnatt!

/Elin